bedoelde je ... ?

  • Sorry! We hebben geen antwoord voor je gevonden.

Staat je vraag er niet bij?  Neem dan contact met ons op.

contact

ik ga scheiden, welke gevolgen heeft dit voor mijn pensioen?

Scheiden is een ingrijpende beslissing met veel gevolgen. Je weet dat je afspraken moet maken over je kinderen, de alimentatie, je huis en over de verdeling van jullie bezittingen. Maar waar je misschien niet direct aan denkt, is het pensioen dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Een scheiding heeft namelijk ook gevolgen voor pensioen.

Hoe werkt dat? Je bouwt pensioen op bij je werkgever. Dit pensioen bestaat uit een ouderdomspensioen voor als je met pensioen gaat, eventueel een partnerpensioen voor je partner en een wezenpensioen voor kinderen als je komt te overlijden.

Bij een scheiding heeft je ex-partner mogelijk recht op het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd. We noemen dat  ‘bijzonder partnerpensioen’. Of je ex-partner recht heeft op een bijzonder partnerpensioen hangt af van de pensioenregeling van je werkgever. In Pensioen 1-2-3 in Mijn Pensioen lees je onder Scheiden wat er voor je ex-partner geregeld is.

Daarnaast heeft je ex-partner wettelijk recht op een deel van jouw ouderdomspensioen. Dit is standaard de helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt opgebouwd. Dit heet ‘pensioenverevening’.

Jullie kunnen echter ook andere afspraken maken over de verdeling van jouw pensioen. Je ex-partner ontvangt dan meer, minder of helemaal geen pensioen. Dat kan een goed idee zijn als je ex-partner bijvoorbeeld zelf voldoende pensioen heeft opgebouwd. Als je een andere verdeling wilt, is het verstandig om de afspraken die jullie hierover maken vast te leggen bij een advocaat of notaris in een echtscheidingsconvenant.

De AOW-uitkering van de overheid hoef je niet te delen met je ex-partner.

>> lees  hier verder wat je aan ons moet doorgeven als je afspraken hebt gemaakt over de verdeling van je pensioen.
>> lees  hier verder als je geen afspraken hebt gemaakt.

Als je uit elkaar gaat nadat je met pensioen bent gegaan dan heeft je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap, tenzij jullie hierover afwijkende afspraken hebben gemaakt.

Joep is medewerker klantenservice. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Joep.

Joep

gerelateerde vragen