bedoelde je ... ?

  • Sorry! We hebben geen antwoord voor je gevonden.

Staat je vraag er niet bij?  Neem dan contact met ons op.

contact

wat is het gevolg van de lage rente?

Wat heeft je pensioen te maken met de lage rente? Eigenlijk alles. Vroeger konden pensioenfondsen op een simpele manier een goed rendement maken. De pensioenpot werd dankzij de spaarrente een stuk groter. Doordat deze rente nu al langer laag is , groeit de pot minder snel. Zo moet er bij een rente van 0% nu € 100 opzij gezet worden voor een pensioenuitkering van € 100 over 20 jaar. Is de rente 5% dan hoeft er nu slechts € 38 opzij gelegd te worden voor diezelfde € 100 pensioen.

Wat betekent de dalende rente voor al opgebouwde pensioenen?
Daarnaast beheren pensioenfondsen ook het vermogen voor reeds opgebouwd pensioen waar in het verleden al premie voor is betaald. Als de rente daalt moeten we meer in kas houden voor de pensioenen die al zijn toegezegd. Hierdoor daalt de dekkingsgraad. Bij lagere dekkingsgraden kunnen pensioenfondsen niet meer indexeren en moeten we in het uiterste geval misschien zelfs wel korten. Er hangt dus veel af van de beleggingsresultaten. En beleggen brengt risico’s met zich mee. Pensioenfondsen hebben door de dalende rente dus minder zekerheid dat ze later ook nog genoeg geld in kas hebben. Daarom moeten ze nú meer geld in hun pot hebben om er zeker van te zijn dat ze al hun deelnemers later nog kunnen betalen.

De dekkingsgraad beschermen waar we kunnen
Het beleggingsbeleid van Het nederlandse pensioenfonds is gericht op de lange termijn. We houden daarbij rekening met pieken en dalen in de financiële markten. We hebben in ons beleggingsbeleid ook instrumenten opgenomen die de dekkingsgraad voor een deel beschermen. We houden dagelijks de ontwikkelingen op de financiële markten nauwlettend in de gaten en hebben intensief contact met onze vermogensbeheerder. Als de rente structureel laag blijft, dan worden de gevolgen van de rentedaling zeker zichtbaar. Indexaties blijven achterwege, premies gaan omhoog en wellicht zelfs pensioenen gekort.