bedoelde je ... ?

  • Sorry! We hebben geen antwoord voor je gevonden.

Staat je vraag er niet bij?  Neem dan contact met ons op.

contact

wat is het verschil tussen een uitkeringsovereenkomst (DB) en een premieovereenkomst (DC)?

In het nieuwe pensioenstelsel, dat uiterlijk op 1 januari 2027 ingaat, is je pensioenregeling een premieovereenkomst (DC-regeling). Bij een premieovereenkomst staat niet de pensioenuitkering, maar de maandelijkse premie vast. 

Uitkeringsovereenkomst 
Een uitkeringsovereenkomst (DB-regeling) is een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van je pensioenuitkering. Deze beloofde ‘vaste’ pensioenuitkering is vaak afhankelijk van het aantal dienstjaren en het gemiddelde verdiende salaris. Je weet hoeveel pensioenuitkering je krijgt als je met pensioen gaat. Elk jaar bouw je een gelijk deel van je pensioen op. De meest voorkomende uitkeringsovereenkomst is een Middelloonregeling. Hierbij hangt de hoogte van het pensioen af van het aantal jaren dat je in dienst bent bij je werkgever en de hoogte van je gemiddelde salaris tijdens deze periode.

Premieovereenkomst 
Een premieovereenkomst (DC-regeling) is een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over welke premie er betaald wordt. Dit wordt ook wel beschikbare premieregeling genoemd.Hierbij maak je met je werkgever afspraken over de premie die wordt betaald voor je pensioen. Deze premie wordt belegd. De opbrengst is niet zeker. Vooraf weet je dus niet wat je uiteindelijke pensioen gaat worden. Met de opbrengst van de beleggingen koop je op je pensioendatum een pensioenuitkering aan. Gaat het goed met de beleggingen? Dan krijg je een hoger pensioen. Gaat het niet goed met de beleggingen? Dan is er meer kans op lager pensioen.