bedoelde je ... ?

  • Sorry! We hebben geen antwoord voor je gevonden.

Staat je vraag er niet bij?  Neem dan contact met ons op.

contact

wat is de status van de pensioenwetgeving

In juni 2019 is het pensioenakkoord op hoofdlijnen gesloten. Het kabinet, de werkgevers en de vakbonden hebben op 12 juni 2020 een akkoord bereikt over de uitwerking van het nieuwe pensioenstelsel. Minister Koolmees heeft de hoofdlijnennotitie pensioenakkoord op 22 juni 2020 naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarna is het consultatiedocument Wet toekomst pensioenen op 16 december gepubliceerd. Tot 12 februari 2021 kon iedere belangstellende hierop reageren. Er zijn bijna 500 openbare reacties ontvangen.

Op 10 mei 2021 heeft demissionair minister Koolmees aan de Tweede Kamer laten weten dat het nieuwe pensioenstelsel een jaar vertraging oploopt. De Wet toekomst pensioenen gaat nu naar verwachting pas in per 1 januari 2023. Pensioenfondsen krijgen zo een jaar langer de tijd voor hun overstap naar het nieuwe stelsel: tot uiterlijk 1 januari 2027. De belangrijkste reden voor de vertraging is dat er meer tijd nodig is voor de uitwerking met sociale partners, pensioenuitvoerders en toezichthouders.

Ook de overgangsregels voor pensioenfondsen gaan door het uitstel een jaar later in. Daarom heeft demissionair minister Koolmees besloten om dit jaar, net als de twee voorgaande jaren, een uitzondering te maken om verlaging van pensioenen te voorkomen. Bij een dekkingsgraad van minimaal 90% op 31 december 2021 hoeven de pensioenen in 2022 niet verlaagd te worden (in plaats van een dekkingsgraad van 104,5%).

Met Het nederlandse pensioenfonds blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen.