bedoelde je ... ?

  • Sorry! We hebben geen antwoord voor je gevonden.

Staat je vraag er niet bij?  Neem dan contact met ons op.

contact

Een persoonlijk bericht van de voorzitter

geplaatst op 07-04-2020 door José

Ik loop al een tijdje rond met het idee om te gaan vloggen. Maar dat vinden ze wel spannend bij Het nederlandse pensioenfonds en dus begin ik maar eens met bloggen; vloggen kan altijd nog.

De coronacrisis…ik ga het er ook over hebben, sorry. Ik zeg niet dat we het er drukker dan ooit door hebben gekregen, maar er spelen op dit moment wel de nodige ‘issues’. Nu geen urenlange vergaderingen in de bestuurskamer. Wel meer kortere en intensievere vergaderingen: videobellend 3.0 aan ‘de keukentafel’. We gaan sneller door de stukken, dragen onbewust bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot en werken efficiënter. Bizarre tijden kennen dus ook lichtpuntjes.

Miljarden beschikbaar voor loondoorbetaling, ook voor pensioenpremies?
Je zult met je onderneming maar zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Dan kunnen werkgevers gelukkig vanaf 6 april een beroep doen op de noodmaatregel ‘NOW’. Voldoe je als werkgever aan de voorwaarden? Dan kun je je personeel blijven doorbetalen, want de overheid neemt 90% van de loonsom over naar rato van je omzetdaling. Ook de pensioenpremie? was even de vraag. Ja, maar de overheid doet daarvoor een aanname. Die kan juist zijn, maar ook helemaal niet. Als je er niet mee uitkomt, betaal je dan je pensioenfonds minder premie? En wat nu, als je, als werkgever, de betaling van de pensioenpremie helemaal niet kunt veroorloven? Voor een Algemeen pensioenfonds(APF) is er dan wel een ‘dingetje’: wij hebben geen bijzonder invorderingsrecht zoals verplichtgestelde pensioenfondsen. Dat is een hiaat in de wet die wij graag gerepareerd zien. De vraag is natuurlijk of je van dat recht, als je het hebt, gebruik wilt maken als je weet dat een werkgever in zwaar weer verkeert. Maar aan de andere kant hebben we ook de belangen van onze deelnemers te behartigen. Dilemma’s waar we het bestuurlijk over hebben, hoewel het nog niet concreet bij ons speelt.

Ver weg en toch dichtbij
Mijn familie woont verspreid over de wereld, voor een deel in Spanje. Ze zijn gekluisterd aan huis en worden geconfronteerd met strengere maatregelen dan hier. Dat houdt mij en mijn gezin hier bezig. Contact hebben we op verschillende manieren, maar we voelen de beperking van de techniek.

Het leven na corona
Ik ben blij als ik straks weer mijn moeder in Spanje kan bezoeken. Verder vraag ik me af hoe het straks zal gaan, als alle maatregelen weer teruggeschroefd zijn. Pakken we de draad dan gewoon weer op? Doen we alsof er niets gebeurd is? Staan we dan nog stil bij wat de aarde aan kan? Is onbeperkt reizen, hoe fijn ook om de wereld te ontdekken, nog wel verantwoord? Of zijn we in staat meer te genieten van wat zich in de nabijheid aandient? Leggen we ons erbij neer dat de maatschappij toch niet zo maakbaar is als we dachten? Vallen we terug in onze oude patronen? Ik ben heel nieuwsgierig wat de crisis ons allemaal nog aan innovaties gaat opleveren. Bij Het nederlandse pensioenfonds blijven we in ieder geval ook videobellen.