bedoelde je ... ?

  • Sorry! We hebben geen antwoord voor je gevonden.

Staat je vraag er niet bij?  Neem dan contact met ons op.

contact

Hoe kunnen we invulling geven aan een hogere ambitie?

geplaatst op 30-07-2020 door José

Wie mijn vorige blog heeft gelezen, weet dat ik vind dat we in deze tijd naast een blog schrijven ook moeten vloggen. Inmiddels heb ik de sprong gewaagd. Appeltje-eitje zou je zeggen, als ik zie wat kids van nu allemaal weten te maken met hun Tik Tok filmpjes. Helaas, ben ik daar niet mee opgegroeid en vind ik vloggen niet zo simpel als ik dacht. Bovendien is het erg tijdrovend. Ik heb heel wat ‘spaghetti tegen de muur moeten gooien’, voordat er wat bleef plakken en ik de slag te pakken had. Tuurlijk heb ik wel een verhaal, maar waar je verder allemaal op moet letten. Dat had ik me niet gerealiseerd: licht, geluid, dat ik niet te ver weg van de camera moet staan of juist niet te dichtbij. Of mijn hele hoofd wel in beeld is en of dat mijn verhaal niet te lang duurt. U kunt zich er vast wel iets bij voorstellen. De versie waar ik zelf wel tevreden over was, is afgekeurd door collega’s, vrouw en dochter. Dus ik moet weer aan de slag met mijn statief en smartphone, maar ik beloof u, die vlog komt er!

Wat heb je aan een goed pensioen als de wereld naar de knoppen is!
Een van de dingen waar we de laatste tijd bij Het nederlandse pensioenfonds mee bezig zijn, is het aanscherpen van ons maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid. Uiteraard hebben we een ESG-beleid. Maar hoe kunnen we invulling geven aan een hogere ambitie? Want wat heeft een deelnemer aan een goed pensioen als de wereld naar de knoppen is? Aan de andere kant moeten we ons ook blijven richten op ons primaire doel: Het realiseren van de pensioenen voor de deelnemers.

De uitdaging is het maken van uniform beleid waar elke kring zich in kan vinden
Daarom hebben we een ‘basisbeleid’ en ‘ambitiebeleid’, een soort bandbreedte. De ene keer schuiven we verder op de bandbreedte dan de andere keer. Dat komt omdat we een APF zijn en als bestuur te maken hebben met inmiddels al weer 5 kringen. Elke kring heeft een eigen beleggingsportefeuille èn daarmee een eigen invulling van de ambitie op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. Binnen ons beleggingsbeleid krijgt iedere kring dan die plek op de bandbreedte waar hij zich comfortabel bij voelt.

Wie snel wil, gaat alleen. Wie ver wil, gaat samen
We werken graag en nauw samen met  de Belanghebbendenorganen (BO) van onze kringen. Hoewel zij goedkeuringsrecht hebben op het strategisch beleggingsbeleid, hebben ze dat niet op de concrete invulling van dat beleid. Toch vinden wij het als bestuur belangrijk hen mee te nemen. Het geeft ons de gelegenheid om de invulling toe te lichten èn om te toetsen bij onze BO’s in hoeverre die invulling ook aan hun verwachtingen op dit vlak voldoet.  Het gaat om het creëren van draagvlak, want zonder draagvlak van onze BO’s zijn wij als bestuur uiteindelijk nergens. Niet voor niets is ons motto: “Wie snel wil, gaat alleen. Wie ver wil, gaat samen.”

Een goed doordacht en gelaagd besluitvormingsproces
Het is relatief eenvoudig om te sturen op regels, maar de uitdaging zit ‘m in anders kijken naar je portefeuille. Dus zijn we in het voorjaar begonnen met een kennissessie om het onderwerp nader uit te diepen.  Naar aanleiding van de interactieve sessie hebben we de uitgangspunten en kaders voor ons ambitiebeleid vastgesteld. Die hebben we onlangs besproken in onze Beleggingsadviescommissie (BAC) om vervolgens in het bestuur uiteindelijk een besluit te kunnen nemen. Zo splitsen we de beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Dat werkt heel prettig, want je krijgt daardoor een goed doordacht en gelaagd besluitvormingsproces. Aanvankelijk dacht  ik dat die laatste BAC best spannend zou kunnen worden. Je weet namelijk niet hoe de andere BAC-leden precies over de geschetste kaders denken. Maar ook of de  ambitie die we zouden adviseren aan het bestuur wel hoog genoeg is en de invulling ook vorm kan worden gegeven?

Bij het lezen van de stukken kreeg ik meer vertrouwen en dat werd bevestigd in de BAC. Het was bijna een hamerstuk. Deels omdat tijdens de kennissessie de zaken al grondig waren besproken maar ook omdat het nog niet om de concrete invulling ging. Dat is de volgende stap.

Ging het vloggen maar net zo soepel!